Prerada maslina

Kada je 1996. godine stara lunjska uljara prestala s radom, maslinari su se našli pred problemom gdje preraditi svoje masline. Najbliže uljare bile su udaljene više od 100 kilometara. Suočeni s tim problemom, dva su prijatelja, Želimir Badurina i Željko Kocijan, došli na ideju da maslinovo ulje proizvedu sami.
"Čuli smo da negdje postoji mala uljara koja prerađuje 50 kg maslina na sat. Malo smo se interesirali i odlučili da je kupimo. Zvali smo je vešmašina jer je baš tako i izgledala. Mislili smo, ako još netko bude htio, pa preradit ćemo i njemu masline". Tako je sve počelo.
Kroz nekoliko smo godina kupili nove strojeve tako da sada imamo dvije linije kapaciteta 350 kg na sat.
Sada prerađujemo sve maslinena otoku Pagu.
Ulje se proizvodi tzv. hladnom preradom i odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi prešanjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo uilje a prosječna temperatura prerade je do 27 Celzijevih stupnjeva, što rezultira visokom kvalitetom maslinova ulja. Na ulje gotovo najviše utječe sama prerada. Naime, što je temperatura prerade niža, to je i maslinovo ulje bogatije mirisom i okusom a samim timre i znatno kvalitetnije.
O našoj preradi, kvaliteti maslina i dobivenog ulja najbolje govori činjenica da na području Luna, gdje živi 300-tinjak stanovnika njih 15-ak za svoja ulja redovito osvaja nagrade.Uljara Lun

Uljara Lun